Överlevarna från spanska inbördeskriget

Utställningen visas 6 - 20 februari

Mån-Tors 08.00-16.00 Fre 08.00-15.00
Extra öppet: 6/2 8-19, 8/2 8-18, 15/2 8-18

Fri entré.

Vernissage med föreläsning 6 februari kl 17.00-19.00

Varmt välkomna på vernissage och mingel med Kerstin Ekström. Ett bra tillfälle att ställa frågor om utställningens bilder och historiska budskap. 

Klockan 18.00 håller Kerstin en föreläsning som ger er chansen till att lära er mer om de spanska överlevarna. Vi bjuder er på alkoholfritt bubbel.  
Fri entré.

Föreläsning med Kerstin Ekström
Under mer än tjugo år sökte Kerstin Ekström upp personer som överlevt inbördeskriget och militärdiktaturen i Spanien. I decennier hade deras vittnesmål förtigits, man skulle glömma och gå vidare. Poeten Marcos Ana, fängslad i tjugotre år menar att innan ett land kan vända blad måste medborgarna ges kunskap om historien. Kerstin kommer berätta om sina möten med människor som trots förföljelse och långa fängelsestraff stridit för ett fritt demokratiskt samhälle.

I Solna Konsthall kan ni under februari månad se fotografier ur författaren och fotografen Kerstin Ekströms bok Överlevarna. Det hela började som ett forskningsprojekt som berättar om 40 personer som under två decennier förtrycktes under det spanska inbördeskriget och under det efterföljande Francostyret.

“Jag vill täcka in så många olika upplevelser som möjligt, under flera generationer, i att söka sanningen och ge en röst åt dem som överlevde. Jag vill bara vara deras talesman”, har Kerstin Ekström sagt i tidigare intervjuer kring sin bok.

Spanska inbördeskriget rasade åren 1936-1939. Den lagliga republikanska regeringen störtades av Franco med hjälp av Nazityskland och Mussolinis Italien. Därpå härskade en lång diktatur. Republikaner, demokrater, antifascister, kommunister, syndikalister avrättades på löpande band, andra flydde utomlands eller lyckades överleva inom landets gränser. Den svenska fotografen och författaren Kerstin Ekström har letat upp en rad överlevare från inbördeskriget och den efterföljande diktaturen. Idag är de allt färre och mycket äldre. Hon söker upp dem och samtalar, förmedlar deras öden och livshistorier också en 1900-talshistoria om Europa och Spanien. Kvinnor och män, för livet skadade. Det blir en fascinerande skildring i ord och bild av ett 40-tal människors öden. Förordet är skrivet av den engelska Spanienkännaren Ian Gibson.

I augusti 1975 kom Kerstin Ekström till Madrid efter utbildning vid Operan i Marseille och Konservatoriet i Aixen-Provence. Under 1975-1985 turnerade hon och arbetade som dansare i spanska televisionen. Dagarna var fyllda av repetitioner och föreställningar. Under tiden pågick ”La Transición”, demokratiseringsprocessen som inleddes när diktatorn Franco avled i november 1975. I juni 1977 hölls allmänna val och i oktober kom lagen ”Ley de Amnistía”, vilken innebar att de brott mot mänskliga rättigheter som begåtts under diktaturen skulle förbli ostraffade. Spanien gör inte upp med sin historia, offren i massgravarna förblir anonyma.

Åren 1985-1988 studerade Kerstin Ekström dokumentärfotografi vid Nordens Fotoskola i Stockholm samtidigt som hon arbetade ideellt för en spanskspråkig radiostation i Rinkeby. 1:a maj närmade sig, ämnet var solidaritet. Varje år samlas människor vid La Mano monumentet för att hylla de svenska spanienfrivilliga som reste till Spanien för att försvara ett annat lands frihet. Kerstin lärde känna Per Eriksson, ordförande för Spanienfrivilligas kamratförening och livvakt åt La Pasionaria, Karl Staf som stred vid Ebro-fronten och Stig Berggren, ambulansförare i Jarama, Guadalajara, Brunete, Belchite och vid sjukhuset i Mataró. Internationella brigaderna är historiens mest omfattande solidaritetsrörelse.

Under en resa till Sydfrankrike mötte Kerstin Trinidad Rancurel som fyllt arton år i ett av de många läger som upprättats för spanska flyktingar när de flydde undan Francos dödspatruller och tyska bombplan. I landet som sade sig hylla Frihet, Jämlikhet och Broderskap internerades kvinnor, män och barn på vintriga öde stränder bakom taggtrådsstängsel, bevakade av franska kolonialgrupper. Människor grävde ned sig i sanden för att söka skydd mot den hårda vinden. De som gick under begravdes direkt i sanden. Varför har man tigit om denna del av Europas historia?

Under mer än tjugo år sökte Kerstin Elström upp personer i Spanien och Frankrike som överlevt inbördeskriget och militärdiktaturen. I decennier hade deras röster tystats, medborgarna förväntades vända blad, glömma och gå vidare. Poeten Marcos Ana, fängslad i tjugotre år i Francos fängelser menar att innan ett land kan vända blad måste dess invånare ges kunskap om historien.

Kerstin ville utforska vår samtid, ge röst åt de förföljda, synliggöra deras kamp för ett demokratiskt samhälle. Vilka var livsvillkoren i Spanien när folkfronten vann valet 1936, hur fördes kampen och vardagen under det treåriga inbördeskriget och vad hände med de besegrade efter demokratins nederlag? Segrarnas hämnd, repressionen, utrensningarna, dödandet? Exilen, den inre och yttre? Människor som då var barn och unga, var fanns de idag? Ville de berätta, orkade de? Under frankismens nära fyrtio år vid makten var tystnaden kompakt samtidigt som vi i Sverige under decennier betraktat Spanien som vårt eget lilla smultronställe. Sol, playa och grisfester medan spanska medborgare förföljdes, fängslades, torterades och mördades.

Kerstins personliga sökande efter kunskap resulterade i boken ”Överlevarna” utgiven på Carlsson Förlag. Syftet var dels att öka kunskapen om Spaniens nutidshistoria men också bidra till att återta det historiska minnet. Recuperar la Memoria Histórica. Lyssna och lära av överlevarna innan det var för sent.

Några av de porträtt som visas i utställningen är Stig Berggren, Per Eriksson och Karl Staf för att påminna om de svenska Spanienfrivilligas insatser och kamp mot fascismen. Maria Sans var sjutton år då hon anmälde sig som frivillig till sjukhuset i Mataró för att vårda sårade och döende brigadister. En tonåring bland tusentals andra i Spanien som ville försvara republiken och den folkvalda regeringen. Barnen i det treåriga kriget representeras av Vicente Ramos Martínez som var sex år när han evakuerades till Sovjet och Josefina Piquet i Ibáñez fem då hennes föräldrar tvingades fly till Frankrike. Det tog femtio år innan Josefina orkade öppna portarna till det förflutna och berätta om bomberna, de döda, livet i exil och utanförskapet. Ett trauma som många barn än idag tvingas bära.

Överlevaren Josefina Piquet i Ibáñez fick som femåring fly med sina föräldrar.

Lilla konsthallen

Barn i alla åldrar är välkomna att färglägga bilder från Spanien för att sedan hänga upp i lilla konsthallen. 


Alla utställningar i Solna Konsthall sker i samverkan med ABF Norra Stockholms län.