Föreläsning Plundring -Början till ett folkmord

7 nov 18.00 -19.30

1933 tände nazisterna en bål där de slängde i böckerna som de plundrat från hela landet framför flera tusen invånare. Som med den handlingen bara hade ett enda syfte, att förstöra den kulturen som existerat tidigare. 

Under andra världskriget plundrades tusentals bibliotek och flera miljoner böcker blev stulna av nazisterna. Meningen med det berättar Anders Rydell i sin bok Boktjuvarna: jakten på de försvunna biblioteken var att utplåna de litterära verken och ersätta biblioteken. För att bland annat göra nya forskningsbaser för nazisterna.

Anders Rydell har även skrivit boken Plundrarna: Hur nazisterna stal Europas konstskatter där han berättar om hur nazisterna plundrade konstverk och antikviteter runt om landet. Hitler skickade ut specialtränade trupper för att plundra konsten så att han senare kunde ställa ut dem i hans Führermuseum som han planerade på att bygga. När dessa konstverk hittades efter kriget hamnade många av verken på museum. Det öppnar upp för frågan, är det rätt eller borde verken som hittats överlämnas till de korrekta ägarna som är personerna som blev bestulna på sin konst? Många släktingar och ättlingar arbetar hårt för att få tillbaka det som tillhör dem.

Under kvällen finns det möjlighet att köpa böckerna direkt av Anders.

Foto: Martin Skoog

Anders Rydell är författare, journalist och chefredaktör för tidskriften Författaren. Tidigare har Anders bland annat skrivit Boktjuvarna och Plundrarna, böcker som givits ut i över 30 länder. Han arbetar nu på en bok om plundringen av musik. Utställningen "Plundring – början till ett folkmord" är baserad på hans arbete.

Mellan 7/11–18/11 kommer utställningen Plundring: Början till ett folkmord som är baserad på Anders böcker att ställas ut hos oss.

Speltid: Föreläsningen pågår i ca 1 timme. Tid finns för frågeställning efteråt.

Åldersgräns: Ingen åldersgräns.

Biljetter: Förköp 100 kr / Biljett vid dörren 125 kr.

Tider: Föreläsningen börjar kl 18.00. Kom i tid innan och fika, det ingår i biljetten.

Tillgänglighet: Våra lokaler är tillgänglighetsanpassade.