Föreläsning Segelsjöfarten förr och nu

2 september kl 18.00-19.00

Hakon Malmborg, mångårig skeppare på Constantia, berättar. 

Ångmaskinens och stålets tid börjar vid mitten av 1800-talet. Men ännu är det långt kvar innan träskeppet under segel blir utkonkurrerat. I snart sagt varje vik byggs det stora segelfartyg, ända fram till början av 1900-talet. Många av dem blev sedan kvar i svensk fraktfart, ända till 1960-talet, men de fick en hjälpmotor och blev alltmer "vingklippta". Några få har fått tillbaka sitt gamla utseende och vårdas ömt av entusiasterna i Sveriges Segelfartygsförbund.  

Alla åldrar älskar att trampa ett gammalt skutdäck, styra efter kompassen och känna vinden som drar skeppet med god fart och brusande bogsvall kring fören.   

Speltid: 60 min med tid för frågor
Åldersgräns: Ingen åldersgräns
Biljetter: Vuxen 100 kr, Pensionär/Ungdom 50 kr.
Förtäring: Fika ingår innan föreläsningen börjar och serveras från kl 17.30.
Tillgänglighet: Våra lokaler är tillgänglighetsanpassade.

Constantia

Constantia hittade sin hemmahamn i Huvudsta 1989. Det var då långt kvar innan vi kunde segla i yrkesfart som skolskepp. Restaureringen av skutans skrov gjordes under sex vintrar i Beckholmsdockan. 1996 bildades Stiftelsen Solnaskutan och vi fick certifikat för att segla i skärgården och Mälaren med skolklasser och ungdomsföreningar. Även företag och privata sällskap, för att finansiera det hela. Första gången vi var med på Tall Ships Race var år 2000. Fartyget inspekterades före avresan från Polen till Helsingfors. Inspektören avslutade med orden: "Det är alltid trevligt att besöka ett skepp där allting är i perfekt ordning."  Sedan har det blivit nio gånger till och i sommar är det dags igen - 22 juni avgår Constantia mot Klaipeda i Litauen för segling till Finland och Estland. Den här gången ska vi vinna!  

Men det har mest varit seglingar längs våra vackra kuster och skärgårdar under dessa 25 år. Tredagarsseglingar med skolklasser är det vanligaste men vi har också kolloveckor med barn från Stockholms Stad. 

Mer information om Constantia hittar ni på deras hemsida, dit kommer ni via knappen nedan.