KRISTIN

21 april 19.00

Strindbergs klassiker Fröken Julie berättad av köksan, tillika den eviga birollen Kristin.

Det är midsommarafton och Kristin har fixat och grejat i Strindbergs grevekök i över ett sekel. Hon är städerskan i trapphuset, mamman i tvättstugan och den tacksamma statisten. Hon är hushållerska på grevens herrgård och förlovad med hans betjänt Jean. Med i bilden finns också grevens dotter Julie, som Jean tycker är ursnygg. I denna fria tolkning av Strindbergs Fröken Julie får Kristin en chans att berätta sin historia.

Kristin är en upprorisk monologföreställning om ansvar, underkastelse, längtan, och de orimliga krav som samhället bränt fast i kvinnorollen sedan urminnes tider. Med utgångspunkt från Strindbergs Fröken Julie har Hanna Adolfsson valt att lyfta fram köksan, tillika birollen Kristin och låta henne berätta händelseförloppet i klassikern från 1888. Originaltexten blandas med nyskriven text, som baserats på intervjuer av olika kvinnor.


Missa inte denna hypeade föreställning!

Medverkande och medskapare: Anna Maria Käll
Text och regi:
Hanna Adolfsson

Speltid: 55 min. Ingen paus.
Åldersgräns: Ingen åldersgräns.
Biljetter: Vuxna 180 kr. Ungdom 80 kr.
Tider: Välkomna från kl 18.00. Fika ingår innan föreställningen börjar.
Tillgänglighet: Våra lokaler är tillgänglighetsanpassade.
Övrigt: I Konsthallen visas Vårsalongen 2023, passa på att kika på alla konstverk.

Recensioner

"I Anna Maria Källs robust, viga, tonsäkra skådespeleri är Kristin en kvinna för alla tider" DN

"I Hanna Adolfssons fria och ändå intelligent följsamma manus efter Fröken Julie slinker pjäsen ur Strindbergs händer och skriver sig själv, genom Kristin – som genialt slingrar sig in och ut ur alla tre rollerna och originaltexten, fram och tillbaka mellan kvinnoliven – pigans, hembiträdet och vår egen tids livspusslares." DN