Barns blick på förintelsen

Utställningen visas 6-24 nov

Mån-Tors 08.00-16.00  Fre 08.00-15.00
Extra öppettider meddelas senare.

I utställningen Barns blick på Förintelsen får vi följa Dina och Jovan Rajs historia genom hundratals teckningar och texter av barn och ungdomar som fått lyssna till deras livsberättelser.  

Dina och Jovan Rajs överlevde Förintelsen och har sedan 2001 besökt skolor runt om i Sverige och berättat om sina upplevelser, i syfte att bekämpa rasism, antisemitism och främlingsfientlighet.

– Det gäller att dela med sig av sina i blod och tårar förvärvade erfarenheter. Det kan ge perspektiv, både bakåt i tiden och i framtiden, säger Dina och Jovan Rajs.

Utställningen innehåller även en analys av forskarna Azade Azad och Johanna Carlsson vid Psykologiska institutionen på Stockholms universitet. De har tittat närmare på barnens och ungdomarnas sätt att förstå och ta till sig berättelserna och hur det uttrycks i teckningar och texter.

Fri entré.Invigning 6 nov kl 17.00-19.00

Välkomna på invigning av utställningen Barns blick på Förintelsen måndag 6 november mellan kl 17.00-19.00. Vi bjuder på cider och snacks medans du tar dig igenom utställningen.

Klockan 17.30 visar vi den inspelade föreläsningen Vår barndom under Förintelsen med paret Rajs som är producerad av UR Samtid 2013.

Meddela oss gärna att ni kommer genom att skaffa en biljett. Fri entré.

Biljetterna släpps under hösten.

Dina och Jovan Rajs överlevde nazismens förföljelse på var sitt håll. De träffades senare på ett kollo för förintelseöverlevare i Jugoslavien och har nu varit gifta i 55 år. Tillsammans berättar de om sina barndomars öden och den grymma tiden under andra världskriget. Lyckliga omständigheter och godhjärtade medmänniskor var avgörande för om de skulle överleva eller inte. Men vägen var lång, tiderna svåra och såren varit svåra att läka.

UR Samtid
UR producerar program som ska präglas av saklighet och opartiskhet. Alla program, oavsett om de vänder sig till barn och unga i skolan eller vuxna har alltid ett lärande inslag.  Som public service-bolag har UR ett särskilt uppdrag att förstärka, bredda och komplettera det andra gör inom utbildningsområdet. På deras websida finns många fler föreläsningar om Förintelsen för dig som är intresserad och vill höra mer.

Paret Rajs

Dina och Jovan Rajs belönas med den näst högsta kungliga serbiska orden samt Freinetrörelsens demokratipris ”Open minds”. Paret prisas för sitt arbete med att föreläsa, upplysa och upprätthålla minnet av Förintelsen.

Efter att ha avslutat sina yrkesår som arkitekt respektive rättsläkare, började de sitt arbete med att sprida kunskap om nazismen och Förintelsen. Paret Rajs är flitiga föreläsare i skolor och i andra sammanhang för att bekämpa rasism, antisemitism och främlingsfientlighet. De har tidigare belönats med Raoul Wallenbergpriset. Dina och Jovan Rajs har skrivit flera böcker tillsammans, den senaste Ting som bär våra minnen.

Jovan och Dina Rajs. Foto: Roland Persson.
 

Lästips: Ting som bär våra minnen -En berättelse om överlevnad

Dina och Jovan Rajs föddes i forna Jugoslavien och deras uppväxt präglades av förintelsen. Dina som gömd med falska identitetshandlingar och i ständig rädsla för att bli upptäckt, Jovan både som gömd och som fånge i flera koncentrationsläger. Här berättar de sin historia genom ting som de burit med sig genom livet. Det är saker som vid första anblick kan te sig triviala, men som tillsammans vittnar om ett liv som överlevande. En papperslapp, ett släktfoto, en förlovningsring, ett schackspel – saker som gömdes när de tvingades lämna sina hem. Saker som påverkat deras sätt att tänka och känna, som påminner om deras historia och som format dem genom livet.

Utgiven 20-01-13


Forum för levande historia

Forum för levande historia är en myndighet med uppdrag att främja demokrati, mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Genom kunskap om historien vill vi bidra till reflektion och lärande om hur dåtid och nutid hänger ihop. 

Vi tar fram utställningar, fortbildningar, rapporter, material för skolan och håller seminarier och samtal.

Barns blick på förintelsen är en produktion av Folkets Hus och Parker och Forum för levande historia.

I samverkan med