Plundring -Början till ett folkmord

Utställningen visas 7-18/11
Mån-Tors 
08.00-16.00 Fre 08.00-15.00
Extra öppettider meddelas senare.

I september 2018 meddelade Moderna museet i Stockholm att de återlämnar en tavla av den österrikiske konstnären Oskar Kokoschka till den tysk-judiske konsthandlaren Alfred Flechtheims ättlingar. Under 2000-talet har museer, institutioner, auktionshus och samlare över hela världen tvingats att återlämna tiotusentals stulna föremål.

Det har gått åttio år sedan andra världskriget utbröt – men vi lever fortfarande med konsekvenserna av nazisternas plundring.

Mellan 1933 och 1945 genomfördes den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. Särskilda plundringsenheter sändes ut för att konfiskera de viktigaste och mest värdefulla konstsamlingarna, biblioteken och arkiven. Mästerverk av Rembrandt, Rubens och van Gogh stals men också barnböcker, pianon, smycken och personliga brev.

Plundringen var en del av Förintelsen. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem deras historia, kultur och mänsklighet. Miljontals föremål återkom aldrig till sina ägare efter andra världskriget. Idag utgör förintelseöverlevares och ättlingars kamp för att återfå dessa föremål en viktig del av en personlig och historisk försoningsprocess.

Utställningen har producerats av Forum för levande historia i samarbete med Folkets Hus och Parker.

Anders Rydell

Utställningen Plundring bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter (Ordfront 2013) och Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken (Nordstedts, 2015). Böckerna har översatts till 19 språk.

Anders Rydell kommer och föreläser hos oss 7 nov under utställningsperioden.