Här kommer Maja med vänner!

Utställningen visas 20/2-3/3

Mån-Tors 08.00-16.00  Fre 08.00-15.00
Extra öppettider meddelas senare.

I utställningen Här kommer Maja med vänner! får vi möta några av barnboksförfattaren och illustratören Lena Andersons mest älskade figurer. Flera generationer barn har haft glädjen att bekanta sig med Maja, Linnea, Storm-Stina för att nämna några av alla karaktärer i böckerna. Många barn har läst Majas alfabet och lärt sig sjunga hennes sånger utantill. De har tittat på bilderna och lyssnat till berättelsen om Linnea och följt med på äventyr med Storm-Stina. De yngsta har bekantat sig med Kanin, Mollan, farbror Knut,  Kotten, Pigga grisen, Elefanten och Ankan.

Lena Anderson kan snart fira 50-årsjubileum som barnboksmakare. Hon debuterade med Det var en gång en flicka som hette Amanda 1972, en bok som hon från början skrev och illustrerade till sin dotter Nicolina. Tillsammans med Christina Björk gjorde hon böckerna om Linnea, som blev deras gemensamma genombrott. Linnea i målarens trädgård har blivit en av de mest framgångsrika svenska barnböckerna i modern tid och finns i över 30 länder. Därefter har det fortsatt med nya figurer och berättelser år efter år.  

Naturen och lusten och glädjen till bokstäver och rim ligger Lena Anderson varmt om hjärtat och är ofta ett genomgående tema i hennes böcker. I utställningen finns Maja som tycker om bokstäver och allt som växer och gror i naturen året runt. Stina som gör strandfynd och upplever en storm med morfar i skärgården. Där finns Linnea som älskar blommor och växter och reser till målaren Claude Monets trädgård i Giverny, Paris och farbror Knut och hans små djurvänner från boken Tick-Tack.

Utställningen, som vänder sig till barn och familj, presenterar miljöer, bilder och böcker ur Lena Andersons sagovärld.  

Fri entré.


Lena Andersson:

Lena Anderson har firat 50-årsjubileum som barnboksmakare. Hon debuterade redan 1972 med Det var en gång en flicka som hette Amanda, en bok som hon skrev och illustrerade till sin dotter Nicolina. Lena Anderson, som är född 1939 i Stockholm, startade sin tecknarbana mycket ung och utbildade sig på Konstfacks aftonskola. Under många år arbeta hon i tidningsvärlden och blev så småningom art director. Tillsammans med författaren Christina Björk gjorde hon böckerna om Linnea, som blev deras gemensamma genombrott. Linnea i målarens trädgård har blivit en av de mest framgångsrika svenska barnböckerna i modern tid och finns i över 30 länder. Sedan dess har Lena Anderson fortsatt skapa nya figurer och berättelser år efter år.

Tävling till 1/9

Alla barn får med sig solrosfrö ifrån utställningen. När ni kommer hem, ta hjälp av en vuxen att plantera den. Ta hand om planteringen under hela sommaren. Senast 1 sep vill vi att ni skickar in en bild på er med er mer blomma och skriver hur hög den blivit. Vi lottar ut en av Lena Andersons böcker till vinnaren. Vinnaren presenteras på hemsidan och kontaktas via mejl.

En utställning från Folkets Hus och Parker.